Volvo XC90 Armoured – SUV kalis peluru dan letupan

Kereta ini nampak seperti Volvo XC90 biasa? Sebenarnya ia direka dan dibangunkan secara spesifik untuk memberikan tahap perlindungan tertinggi bagi penumpang dan dinamakan sebagai XC90 Armoured. Penghasilannya dilakukan atas permintaan pelanggan Volvo sendiri dan mengambil masa selama dua tahun untuk pembangunan.

Volvo XC90 Armoured menggunakan asas daripada varian T6 AWD yang dikeluarkan oleh kilang Volvo di Torslanda, Sweden, tapi untuk kerja ubah suai, ia dihantar kepada sebuah syarikat yang mempunyai pengkhususan dalam binaan kenderaan dengan tahap perlindungan tinggi yang berkualiti dari Jerman iaitu Trasco Bremen.

Berapa tahankah SUV ini? Pertamanya, ia mendapat kelulusan VPAM VR8, yang membawa makna keliling kereta ini kalis peluru dan letupan. Ia adalah hasil penggunaan besi perisai berkekuatan tinggi setebal 10 milimeter, manakala cermin pula mempunyai ketebalan sehingga 50 milimeter sekiranya anda mahu.Ubah suai perlindungan maksimum ini menjadikan XC90 Armoured 1,400 kg lebih berat berbanding XC90 biasa dengan jumlah berat keseluruhan 4,490 kg (termasuk lima penumpang). Untuk menampung berat ini, bahagian suspensi serta brek telah dipertingkat.

Menurut pengarah pemasaran Volvo Cars Special Vehicles, Stephan Green, antara contoh pelanggan berpotensi adalah pemberi khidmat keselamatan yang membawa individu berprofail tinggi, dan pengeluarannya akan dirahsiakan. Perisai yang dipasang juga tidak nampak dengan jelas, menjadikan XC90 Armoured kelihatan seperti kereta biasa.

XC90 Armoured sudah boleh ditempah termasuk dengan keperluan tersendiri pelanggan sekiranya ada, dan penghantaran pertama dijangka bermula hujung tahun ini. Volvo juga ada menawarkan kenderaan perisai lebih ringan yang menggunakan asas XC60 T6 AWD Inscription serta XC90 T6 AWD Inscription.

Source: Read Full Article