SPYSHOT: Subaru Forester 2019 dikesan di M'sia – model tertinggi dapat EyeSight, anggaran RM165k

Sebelum ini kami pernah melaporkan Subaru Forester generasi kelima bakal dilancarkan pada Julai tahun ini, dan nampak gayanya TC Subaru bakal mengotakan janji itu. Baru-baru ini, pembaca paultan.org Andy Tang berjaya mengesan SUV ini di sekitar Petaling Jaya, dan mendapatkan risalah untuk model baharu ini.

Berdasarkan dokumen tersebut, tiga varian akan ditawarkan – 2.0i-L, 2.0i-S dan 2.0i-S ES – yang kesemuanya dijanakan oleh enjin petrol FB20 2.0 liter naturally-aspirated empat-silinder dengan suntikan terus bahan api. Enjin boxer ini mampu meledakkan kuasa sehingga 156 PS pada 6,000 rpm dan tork 196 Nm pada 4,000 rpm, dengan pacuannya disalurkan ke semua roda menerusi Lineartronic CVT dan sistem Symmetrical All-Wheel Drive.

Perkara menarik mengenai kehadiran Forester serba baharun ini ialah ia bakal ditampilkan dengan sistem bantuan pemanduan EyeSight untuk varian tertinggi 2.0i-S ES, menjadikan Forester sebagai model Subaru kedua di Malaysia yang menerima teknologi ini selepas Outback yang telah pun dilancarkan. Senarai untuk sistem ini termasuklah Pre-Collision Braking & Throttle Management, Lane Sway dan Departure Warning, serta Adaptive Cruise Control dan Lead Vehicle Start Alert.

2.0i-S ES juga menjadi satu-satunya varian yang menerima Bantuan Menukar Lorong, Kepekaan Trafik Lintasan Belakang, Paparan Pandangan Tepi dan Pengesan Titik Buta. Buat masa ini, belum ada lagi harga rasmi, tetapi berdasarkan sumber yang kami peroleh mendedahkan harga anggarannya sekitar RM165k untuk model spesifkasi penuh.

Untuk kit keselamatannya didatangkan secara standard termasuk Sistem Kawalan Dinamik Kenderaan (VDC), Penvektoran Tork Aktif, bantuan brek, ABS, EBD, penahan kenderaan auto, sensor undur, isyarat berhenti kecemasan, cagak Isofix dan tujuh beg udara (hadapan, sisi, tirai dan bahagian lutut pemandu).

Untuk ciri lain, kesemua varian hadir dengan active grille shutter dan lampu utama LED automatik, tetapi hanya varian 2.oi-S dan 2.0i-S ES didatangkan dengan fungsi respon stereng dan pelarasan auto, serta lampu nyalaan siang LED. Kedua-dua varian ini juga menerima lampu kabus LED dan roda aloi 18-inci dengan tayar profil 225/55, dengan pilihan asas 17-inci dengan tayar 225/60.

Klik untuk besarkan

Untuk dalamnya pula, kesemua varian didatangkan dengan tempat duduk hadapan larasan kuasa lapan-cara, sistem infotainmen dengan skrin lapan-inci, kawalan suhu dwi-zon, paparan kluster instrumen, pedal penukar gear, kemasukan tanpa kunci dan butang push/start, kawalan kelajuan, brek parkir elektronik, akses kod PIN dan roda stereng pelbagai-fungsi.

Ciri spesifik untuk varian 2.0i-S dan 2.0i-S ES pula termasuklah pedal aluminium dan liftgate berkuasa. Manakala Special X-Mode iaitu versi yang dipertingkatkan dari X-Mode biasa ditampilkan dengan mod ‘Snow/Dirt’ dan ‘Deep Snow/Mud’, yang tidak lagi memerlukan suis manual untuk mematikan kawalan cengkaman.

Forester terbaharu ini pertama kali didedahkan di New York International Auti Show 2019 (NYIAS) dan dibangunkan dengan Subaru Global Platform, yang turut digunakan oleh XV, Impreza dan Ascent. Perubahan rekaannya bersifat lebih evolusi berbanding revolusi, dengan menyerlahkan lampu nyalaan siang berbentuk-C dan lampu belakang yang disemak semula, tetapi masih mengekalkan bentuk badannya.

X-Mode (kiri), Special X-Mode (kanan)

Penukaran platform baharu ini juga menyaksikan jarak rodanya yang kini lebih panjang sebanyak 30 mm menjadi 2,670 mm, yang telah menyumbang lebih ruang kaki di belakang (meningkat 35 mm menjadi 1,000 mm), juga menambah baik ruang kepala, ruang pinggul dan ruang bahu. SUV ini kini menawarkan sehingga 2,155 liter untuk ruang but dengan tempat duduk belakang (nisbah 60:40) dibaringkan – ditambah sebanyak 40 liter) – dan maksimum kelebaran untuk bukaan tailgate pula kini 135 mm lebih lebar menjadi 1,300 mm.

Tidak seperti Forester sedia ada, model baharu ini akan didatangkan khas dari Thailand (model CBU), dan dipasang di fasiliti pemasangan baharu Tan Chong Subaru Automotive (Thailand) Limited yang terletak di Kawasan Perindustrian Ladkrabang. Ini merupakan kilang ketiga Subaru Corporation di dunia selepas kilang di Gunma, Jepun dan juga Subaru of Indiana Automotive di Amerika Syarikat.

Dengan harga anggaran tersebut serta kelengkapan ciri baharu yang diberikan, pada pendapat anda, adakah Forester ini mampu memberikan persaingan yang lebih hebat buat pesaing terdekatnya seperti Mazda CX-5, Honda CR-V dan juga Proton X70?

Source: Read Full Article