Ducati Diavel 1260 S masuk pasaran M'sia – RM140k

Ducati Diavel 1260 yang merupakan generasi kedua bagi model ini sekarang sudah memasuki pasaran Malaysia dalam versi S, yang dijual pada harga RM139,900 tidak termasuk insurans. Ia menawarkan “prestasi sebuah maxi-naked, yang digabungkan bersama ergonomik muscle cruiser.

Diavel 1260 S menggunakan enjin Testastretta DVT 1260 dengan pemasaan injap Desmodromic, dan ia adalah unit V-twin 1,262 cc yang mampu menghasilkan kuasa sebanyak 159 hp pada 9,500 rpm (versi Amerika cuma berkuasa 157 hp) dan 129 Nm tork pada 7,500 rpm, dihantar ke roda belakang menggunakan sistem rantai melalui kotak gear enam kelajuan serta klac jenis slipper.

Kedudukan menunggang model baru Diavel ini adalah lebih menegak, kerana peletak kaki ditarik ke belakang sedikit berbanding kedudukan pada XDiavel sebelum ini, bersama tuil-tuil kawalan berhampirannya. Tinggi tempat duduk boleh dianggap rendah iaitu 780 mm, manakala beratnya pula adalah 244 kg, dan menggunakan tayar belakang selebar 240 mm (rim berdiameter 17 inci dan 8.0 inci lebar).Keseluruhan bahagian utama motosikal ini masih dipegang kerangka Trellis, dan untuk suspensi, model 1260 S diberi dengan suspensi lebih baik berbanding model standard iaitu unit fork USD 48 mm Ohlins di hadapan dan monoshock Ohlins boleh laras sepenuhnya di belakang, bersama quickshifter (boleh digunakan untuk naik dan turun gear).

Pada bahagian brek, Diavel 1260 S menggunakan unit daripada Brembo, dengan angkup Monobloc M50 berkembar di hadapan. Sistem Cornering ABS Evo daripada Bosch diberikan terus, bersama sistem bantuan lain seperti traction control dan mod tunggangan. Kelengkapan lain pada model ini adalah suis kawalan yang bercahaya, lampu siang LED, sistem Ducati Multimedia yang boleh menyambungkan fungsi telefon pintar kepada skrin TFT-LCD 3.5 inci di motosikal serta rim Marchesini.

Source: Read Full Article