BMW 2 Series Gran Coupe F44 ditunjuk awal – varian M235i xDrive paling tinggi guna enjin 2.0L turbo 302 hp

Model baru BMW 2 Series Gran Coupe F44 akan membuat penampilan awam pertamanya tidak lama lagi, tapi sebelum itu, pengeluar dari Jerman itu telah mendedahkan beberapa gambar kereta yang digunakan untuk pembangunan yang dilitupi dengan pelekat camouflage.

Sama seperti 1 Series F40, 2 Series GC ini akan menggunakan platform pacuan roda hadapan, dengan varian paling tinggi dinamakan sebagai M235i xDrive dan dipacu oleh enjin empat silinder paling berkuasa BMW Group – 2.0 liter turbo B48 dengan kuasa 306 PS (302 hp) dan 450 Nm tork.

Transmisi yang akan dipadankan dengan enjin ini masih belum diberitahu, tetapi kemungkinan besar ia adalah unit automatik lapan kelajuan Steptronic Sport. BMW walaubagaimanapun ada memberitahu limited-slip differential jenis Torsen dan sistem pacuan semua roda xDrive akan termasuk dalam pilihan untuk model ini. Teknologi pengehad gelinciran tayar ARB (yang diambil daripada i3s dan juga digunakan pada 1 Series) juga akan disediakan bersama, dan disokong dengan sistem pengagihan waktu olengan BMW Performance Control.

Pada aspek gaya, M235i nampak lebih agresif dengan bukaan udara yang besar pada bahagian penjuru bampar dan ia dibahagikan kepada dua untuk menyampaikan udara ke tempat sepatutnya. Bahagian atas kenderaan pula menyerupai 1 Series bersama gril rekaan mesh seperti model M Performance yang lain.

Lekuk pada bonet juga sama seperti model hatchback itu, tetapi satu bahagian yang berlainan adalah bentuk lampu utama, yang mempunyai sedikit tingkat di bahagian bawahnya. Apabila dilihat dari tepi pula, model ini seperti lebih rendah berbanding 1 Series dan belakangnya menggunakan spoiler kecil atas but.

Lampu belakang menggunakan bentuk L, manakala bamparnya dipasang dengan diffuser di tengah dan dua muncung ekzos berpetak di bucu. Gambar bahagian dalam masih belum didedah, tetapi memikirkan ia banyak persamaan dengan 1 Series, mungkin ia juga sebegitu. Apa pun, kita masih perlu menunggu penampilan rasminya nanti. Selepas teaser ini, 2 Series Gran Coupe akan dipersembahkan di Los Angeles Auto Show pada bulan November nanti.

Source: Read Full Article